Korkoa korolle -ilmiö

Sijoittamalla vaurastuminen perustuu niin kutsuttuun korkoa korolle -ilmiöön. Korkoa korolle -ilmiö saa alkunsa, kun sijoittamalla saatuja tuottoja ei oteta kulutukseen, vaan sijoitetaan edelleen. Jatkossa tuottoa ei synny ainoastaan aiemmin sijoitetuilla omille säästöille, vaan myös sijoitetuille tuotoille. Näin tuottoa syntyy tuotolle, mistä korkoa korolle -ilmiön nimi on peräisin. Raha tekee kirjaimellisesti töitä puolestasi.

Jatkettaessa tuottojen edelleen sijoittamista aina uudelleen ja uudelleen, syntyy koko ajan voimistuva lumipallo -efekti. Tuotot kasvavat kasvamistaan ja vaurastut. 

Kuva 1. Säästetään 100 euroa kuukaudessa 50 vuoden ajan.

Kuvassa 1 havainnollistetaan perinteistä säästämistä. Esimerkissä oletuksena on, että henkilö säästäisi säännöllisesti 100 euroa kuukaudessa. Tällöin ensimmäisen vuoden aikana säästöjä kertyy 1 200 euroa, viidessä vuodessa 6 000 euroa, kymmenessä vuodessa 12 000 euroa, 25 vuodessa 30 000 euroa ja 50 vuodessa kokonaiset 60 000 euroa. 60 000 euroa on mukava summa, mutta oleellinen kysymys on, riittääkö se unelmiesi toteuttamiseen.

Kuva 2. Sijoitetaan 100 euroa kuukaudessa, 50 vuoden ajan, oletuksena 8 prosentin keskimääräinen vuosituotto.

Kuvassa 2 havainnollistetaan puolestaan sitä, jos aiemman esimerkin henkilö ei pelkästään säästäisi joka kuukausi 100 euroa, vaan sijoittaisi kaikki säästetyt ”sataset” saaden kahdeksan prosentin vuosituoton.

Kuvasta 2 nähdään, että tässä tapauksessa kuvan 1 tummansinisten pylväiden päälle on ilmestynyt vaaleansininen pylväs. Tämä vaaleansininen osuus kuvaajan pylväästä kuvaa sijoitetuille säästöille saatuja tuottoja.

Kuvaajasta voidaankin nähdä, että sijoittamalla säästöjä jokainen voi vaurastua. 50 vuodessa olisi pelkästään säästämällä saavutetun 60 000 euron sijaan mahdollista saada kokoon yli 700 000 euroa. Tuolla summalla toteutettaisiin jo huomattavasti suurempia unelmia. 

Korkoa korolle -ilmiön ansiosta kuka tahansa voi vaurastua, vaikka käytössä ei olisi suuria summia. Vaurastuminen korkoa korolle -ilmiöllä edellyttää kuitenkin muutamaa asiaa:

  • Sijoittamista – säästöjä ei makuuteta säästöpossussa tai pankkitilillä 
  • Säästöt on sijoitettu hyvätuottoisiin kohteisiin
  • Kärsivällisyyttä ja aikaa – vaurastuminen ei tapahdu yhdessä yössä ja siksi sijoittaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman nuorena

Oppitunti Content