Tehtävä 3

Seuraavaksi tehtävänäsi on tutustua kolmeen eri sijoittajatarinaan. Tavoitteena on selvittää tarinoiden kautta, mitkä tekijät ovat merkittävimmässä roolissa sijoittamisessa ja siten korkoa korolle-ilmiössä..

Sijoittajatarinoiden henkilöt ovat sijoittaneet samoihin sijoituskohteisiin, eli sijoitusten tuotto pidetään vakiona. He ovat sijoittaneet osakkeisiin, joten heidän oletetaan saavan 8 % keskimääräisen vuosituoton.

Toisena oletuksena on, että jokainen sijoittajatarinoiden henkilöistä sijoittaa 65-vuotiaaksi asti.

Lue seuraavaksi alta löytyvät sijoittajatarinat ja vastaa seuraavalta sivulta löytyviin kysymyksiin.

Sijoittajatarina 1

Ensimmäinen sijoittaja on Maisu, 15-vuotias koululainen. Maisu on päättänyt energiajuoman kittaamisen sijaan alkaa sijoittamaan. Nuorena koululaisena hänen alkupääomansa on nolla, mutta hän pystyy järkevällä rahankäytöllä sijoittamaan joka kuukausi 30 euroa. Maisu on myös todella nuori, jolloin hän saa itselleen pitkän sijoitusajan. Maisun sijoitusaika on 50 vuotta.

Sijoittajatarina 2

Toinen sijoittaja on 25-vuotias Kalle, joka on juuri valmistunut yliopistosta. Kallella ei kulutustottumuksien vuoksi jäänyt opintojen ohella rahaa sijoittamiseen, mutta valmistuttuaan Kalle haluaa viimein aloittaa sijoittamisen. Opiskeluvuosien kulutustottumuksiensa vuoksi Kallenkin aloituspääoma on nolla euroa, mutta uuden palkkatyönsä vuoksi Kallella on rahaa sijoittaa 60 euroa kuussa. Kalle on Maisua vanhempi ja aloittanut sijoittamisen myöhemmin, jolloin hänen sijoitushorisonttinsa on luonnollisesti lyhyempi. Kallen sijoitusaika on 40 vuotta.

Sijoittajatarina 3

Kolmas sijoittaja on Ritva, keski-ikäinen työssään jo korkealle kohonnut ja vanhemmiten sijoittamisesta innostunut palkkatyöläinen. Kovan työnteon avulla Ritva on säästänyt 10 000 euroa alkupääomaa, ja hyvän palkkansa sekä maksetun asuntolainan vuoksi häneltä liikenee 300 euroa kuussa sijoittamiseen. Koska Ritva on Kallea ja Maisua rutkasti vanhempi, on myös hänen sijoitusaikansa lyhyempi. Ritvan sijoitusaika on 20 vuotta.

Täydennä vastaukset tekstin sekaan ja vastaa kysymyksiin.